jump to navigation

http://hafiz-osman.blogspot.com October 11, 2010

Posted by En AL in Uncategorized.
add a comment

Salam Semua. sila layari rumah baru saya mcm kt bawah. Thanks.

KINI
Blogspot : http://hafiz-osman.blogspot.com/

CLOSE PIC : Lisa Suri Hatiku eh Hani la…ngeh3x October 6, 2010

Posted by En AL in music + hibur, public.
1 comment so far

Entry bergambar yang dicuri diambil dari facebook Lisa Surihani selepas rakaman satu program baru bercorakkan tarian Astro “Mari Menari“. Jom tgk program tu bukan Lisa yer…:P

comel!!!

ala malu la plak!!!

jangan serius la sayang…:P !!!

En AL :  mana la lelaki tak trpikat…..Jom dating sayang…ahaks:P

Tahu tak pe, Tempe tak nak… September 18, 2010

Posted by En AL in isu, public.
add a comment

Salam lebaran…🙂

Diam x diam dah hampir seminggu raya, En AL pn dah nak kembali mengadap kota KL yang orang kata syok giler duduk sana tp tidak bg En AL. Apa yang seronoknyer?? En AL lagi suka duduk kt kampung tapi apa bleh buat dah rezeki keje kt kota KL ni kan…Sesapa ade keje kosong tu bg tahu la ek…Nak juga try tmpat lain..nak2 kt kwsn melaka…mak En AL harap sangat dpt kt Melaka coz dia tinggal sorang je kt umah..Yang lain smua dah ber ‘family’ tapi apa kan daya…..

Melalut la plak..entry kt atas lain la oit..hehehe…Bila kita berborak especially ngan kawan2 mesti salah sorang akan cakap ayat macma nie “tahu tak pe“…hehehe..dah jadi trend la kan. Nak dijadikan criter, hari tu berbual dengan satu orang tua x sedap bunyi diakan panggil veteran la, Mak Cik Nah, siap tambah tu “tempe tak nak“. Puas En AL fikir..lepas dihayati kira nak jadikan ayat tu lagi sedap la…hehehe..kira macam makan kt kedai bagi yangng x makan sayur taugeh dia akan order mee goreng mcm ni “kangkung/sawi takpe, taugeh tak nak “tau..ade faham?? x faham sudah la..ehhehe..

Bagi mereleasekan tension ni, En AL copy n paste kat isuhangat berkenaan tempe and tahu. Hayatilah..slow2 baca:

Tatkala Temperature Terik Terbakar Terus, Tauke Tempe Tetap Tabah, “Tempe-tempe”, Teriaknya.

Ternyata Teriakan Tauke Tempe Tadi Terdengar Tauke Tahu, “Tahu…Tahu…..Tahu… !”

Terpaksa Tauke Tempe Teriak Tambah Tinggi, “Tempe Terbaik, Tempe Tersedap, Tempe Terkenal!!”, Tingkah Tauke Tempe.

Tauke Tahu Tidak Terima,”Tempenya Tengik, Tempenya Tawar, Tempenya Terbusuk…. !” Tukang Tempe Tersenyap, Terhenyak, Terkesima!! .

Tauke Tempe Tak Terima Terpaksa Tampar Tauke Tahu

Tamparannya Tepat Terkena Tauke Tahu.

Tapi Tauke Tahu Tidak Terus Tumbang, Tendangannya Tepat Terkena Tulang Tauke Tempe . Tukang Tempe Terjongkang Tumbang!

Tapi Terus Tegak, Tatapannya Terhunus Tajam Terhadap Tauke Tahu.

Tetapi, Tauke Tahu Tidak Terpengaruh Tatapan Tajam Tauke Tempe Tersebut, “Tak Takut!!” Teriak Tauke Tahu.

Tiba-Tiba Tangan Tauke Tempe Terkepal, Tinjunya Terarah, Terus Tumbukannya Tepat Terkena Tukang Tahu, Tak Terelak!

Tujuh Tempat Terkena Tinjunya, Tumbukan Terakhir Tepat Terkena Tekak. Tauke Tahu Terus Tersembam.

“Tolong.. Tolong.. Tolong..!”, Teriaknya Terdengar Tinggi. Tetapi Tanpa Tunda , Tukang Tempe Teruskan Teriakannya, ”Tempe .. Tempe .. Tempe ..!! “

Tehehehe

En AL : Pening x baca benda alah nie..:P

Raya OH Raya…. September 6, 2010

Posted by En AL in isu, public.
4 comments

Ramadan semakin menghampiri penghujung, Syawal pula akan mejelma. Sekejap sungguh masa berlalu. En AL merasa sedih dan gembira. Sedih kerana entah sempat atau tidak lagi merasai Ramadan pada tahun hadapan. maklumlah ajal maut di tangan tuhan. Who’s know?? Gembira pulak kerana merasai nikmat kegembiraan setelah sebulan berpuasa dan akhirnya berjaya memporelehi kemenangan. Alhamdulillah 🙂

Pengumuman : Saya selaku penyimpan kecil diraja ingin mengumumkan Hari raya Aidilfitri tahun ini dijangka jatuh pada hari Jumaat (10 Sept 2010) . Aduss kenapa la hari Jumaat terpaksa solat dua kali.hehehehe.Seingat En AL, dlm 2-3 tahun lepas pernah gak la raya jatuh hari Jumaat. Masa nak solat Aidilfitri, jemaah yang datang punyalah ramai sampai melimpah ruah kt luar tapi bila solat Jumaat, bilangannya mengecil .Think +ve, dia orang solat kt tmpt lain kot..

Raya dah besar panjang ni dah x rasa ape. Dah x semeriah macam waktu kanak2 lu. Boleh dapat pakaian baru ,duit raya, main mercun + meriam (En AL x pernah main meriam buluh setakt meriam tin je tp still ok gak kan??), jalan2 kt rumah orang yang x kenal (semata2 nak dpt duit raya lebih dr orang lain.ehheheh). dan etc. Tapi sekarang smua kena beli sendiri n pakai duit sendiri. Takde sape la nak bg duit raya kt En AL yang besar handsome panjang . Korang nak bagi ke?? Stadium Hang Jebat, En AL tadahkan.

En AL bulan nie msikin la..Balik Kampung + perbelanjaan raya. Cepatla masuk gaji. Aku x nak tempuh dan bulan raya nie.Belanja raya setakat ini :

Baju / T-shirt : rm 5o ; Jeans : rm15o ; Sandal / kasut : rm 40 ; Tali Pinggang : rm 30; Baju melayu : Lum beli lagi ; Duit raya : $$$;  lain2 : $$$$

Total : Miskin En AL 😛

Giler rr la raya tahun nie..last Word :

SELAMAT HARI RAYA-MAAF ZAHIR DAN BATIN-HALALKAN MAKAN MINUM

En AL : Sape2 ade buat open house tu jemput2 la saya yang bujang nie…:)

Aku, Bazar & Ramadan… August 21, 2010

Posted by En AL in isu, music + hibur, public.
4 comments

Alhamdulillah sudah lebih seminggu kita berpuasa, diharapkan puasa ini dilakukan dengan ikhlas demi mendapat keredhaan Allah swt. Insya ALLAH . Mintak2 yang ESA menrima la segala amalan kita, jangan la sekadar dapat lapar dan dahaga. amin ya rabal alamin….==)

Dalam bulan ramadan ni, teringat la kisah En AL tahun lepas as peniaga .

Bazar Ramadan. En AL jual apa? Kt mana??

Recap: Bermula dengan lepak2 malam menjadi kutu malam kt kampung En AL, akhirnya seorang kawan bernama Ah Tek @ nama Islam Ridzuan Haiqal mengajak En AL utk membantunya  berniaga di Bazar Ramadan. Tanpa 3-4 kali fikir terus En AL bersetuju memandangkan En AL jual buah anggur je time tu. Jadi bagi menghabiskan masa terluang dan dari menghabiskan duit mak, ada baiknya berkerja kan kan kan…(kurang la sikit dgr radio mak itu berbunyi..ngeh ngeh ngeh) kalau tidak sakit hati je dengar..

En AL jual roti john je time tu tp bukan tukang masak Roti John cuma tukang bungkus and tukang bagi duit lebih je..hahaha..Nak try masak Roti John tu tapi kawan En AL cakap orang ramai tu, kena buat pantas..jadi dia je la buat memandangkan dia memang expert pasal ni..almaklumlah dah 5 tahun berniaga..jadi tukang bungkus pn jadila yer..asal dpat duit..hahaha .Nama gerai En AL adalah Roti John Munib. harga Rm 4.00. mahal kan??

Banyak kenangan la berniaga ni, siap tak nak pandang muka pesaing roti john yang gerai dia jauh ckit dari tmpat En AL berniaga tu..punyerla dengki..hahaha…siap kata dia pkai  roti  murah la, x sedap la…bukan ka rezeki smua sudah diaturkan oleh Allah?? tp memang btul, kualiti kt gerai En AL lagi bagus..

Macam2 perangai la yang jumpa..Kalau yang x berpuasa ni, jangan cakapla..siap tahu lagi ‘port’ dia orang kt ne..tapi En AL x join la..puasa beb..

Lagi satu,En AL paling malas time start niaga ngan nak tutup balik gerai…aduss…sapa pernah meniaga dia tahu la kan…nak start, nak kena siapkan dari A-Z pastu nak tggu kul 5 ptg..kul 5 ptg ni waktu prime time orang datang membeli, baru la sedap menjual walaupn penat…orang kata berbaloi-baloi..hahaha.Nak tutup satu hal lagi, nak kena sapu,kemas balik sampah sarap tmpat kita berniaga.kalau tidak esoknyer mesti kena saman la ngan Majlis..huhu..

Bila teringat balik, gembira sungguh sambil menjerit :

bang, roti john sedap…mari beli bang

kak, roti john panas ni, murah2..

beli satu ,percuma plastik..hahaha

Banyak la kenangan. segal jenis manusia boleh jumpa kt sana. orang awam, orang politik, artis semua ada.. En AL siap jumpa lagi mamat citer Rempit ‘SPARK” masa niaga, asyik kena ejek je dengan budak lain dgn dialog citer Rempit. Sekian.

Lupa plak, SELAMT BERPUASA yer..:)

En AL : Awek masa kt bazar jgn cakapla..cuma En AL je sengal, x reti nak ngurat..

For the Rest My Life – Maher Zain July 29, 2010

Posted by En AL in music + hibur, public.
2 comments

Semenjak 2 menjak ni En AL agak malas mengupdate blog. Bkn x de benda yang hendak di tulis tapi ada je activity lain yang perlu di buat.Bila free lak mata ni asyuk ngantuk je..apa lagi tutup laptop,tutup lampu..tido je la…

Kali ini nak mengintroducekan satu lagu yang boleh dianggap penenang jiwa la bg En AL. Sedap alunan muzik dia.Kisah cintan dan sungguh bermakna tp sesuai ke dgn En AL yang dah lama @ tdak pernah merasai nikmat cinta..maklumlah single lagi??? hahahhaha

Kepada pasangan bercinta ke yang  dah berkahwin ke, kalau tujukan lagu ni kt pasangan…En AL boleh kerat jari la  kalu pasangan tu x menangis.Sesiapa yang  x de feeling tentang lagu nie, percayalah cinta dia terhadap anda adalah disebabkan ‘sesuatu’. Apakah?? Lu sendiri ada jawapannya…

Lagu apakah?Siapa penyanyi nyer?? Mesti korang ckp senangkan yang title kt entry tu la jawapannya..bg la mencabar ckit..:) Siapa penyanyi ni ek.Just double click kat sini

Recommended (hayati lirik dia skali tau)

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

En AL : Sape2 ade kekawan ke sedara ke adik ke..kenal2 kan la kt saya…:P

Sape Nak MP3 Percuma?? July 15, 2010

Posted by En AL in music + hibur, public.
add a comment

Mudah Sahaja nak dapatkan..ape lagi xyah nak kumpul2 duit..dapat percuma je..Jom kita try..:)

Sesapa yang mempunyai blog and facebook boleh cuba..

Copy & Menang : Sungguh mudah, anda perlu copy & paste sahaja untuk memenangi TIGA buah MP3 Player
Untuk maklumat lanjut, layari www.rkurl.com/117hw
Penaja utama : Raja Kamil, www.akuseorangblogger.com

Tarikh tutup penyertaan :

31 Julai 2010

Maklumat Hadiah

MP3 Player ini sangat funky.
Berkapasiti 2 GB
Amat ringan.
Comel.

En AL : Kalau la dapat kan….


Spain dapat $30 Millions… July 13, 2010

Posted by En AL in public, sports.
1 comment so far

Salam,

Akhirnya World Cup yang ditunggu selama ini telah smpai di penghujungnya. Perlwanan terakhir adalah membabitkanLa Roja ,Spain menentang Oranje, Belanda. .Keputusan perlawanan pn dah tahukan. Sapa lagi menang kan??hehehe..team yang kalahkan pasukan En AL la.Team En AL smpai semi final je…adusss….:(

Apa yang team juara dapat ek?? Kalu tgk kt title post ni korang dah tahu jwpn dia kan. Mcm mana plak tntang Naib Juara, pasukan semi-final and etc.?? Jom usha kt bawah..:)

Sedikit info :

Before tournament : $1 million, for preparation costs.

Group Stage : $8 millions

Round 16 : $ 9 millions

Quarter – final : $ 18 millions

Semi – final : $ 20 millions

Runners – up :$ 24 millions

Winner : $ 30 millions

En AL : hidup jadi boring ke ‘world cupan’ dah xde..:(

365 hari aku as TM staff July 2, 2010

Posted by En AL in kerja.
add a comment

Pejam Celik sudah stahun aku as TM staff eventhough aku x dapat deparment yang aku nak tapi aku tetap bersyukur . Banyak orang lagi x de keje kan? ahhaha…Teringat kenangan kt TMTC + muka time dapat je keje kt TM..:)

Allah, thanks a lot.

En AL : pendek je entry  kali nie coz keghairahan World Cup mengatasi segalanya

Waka Waka: Saya Sokong Germany dan En Subkhidin June 18, 2010

Posted by En AL in sports.
add a comment

Sana sini tiada cerita lain..bola…bola..bola…Inilah demam yang melanda seluruh dunia. Bg En AL,keghairahan memang berlaku..dari jam 7.30 malam smpi pkul 1200 malam dok kat kedai mamak..hehehe…Bisnes kedai mamak pn terus kencang, xkan tgk bola 2 jam nak minum air je kan..at least roti kosong ngan teh tarik (makanan warisan Malaysia)–>melayang duit ku..huhuuh.

Let’s to the topic :

1) Germany

This time, En AL support Germany even without ex- Chelsea star, Micheal Ballack kt padang. Ksian kt Ballack, game FA Cup final kena tackle daa..hancus harapan. Skuad kali ni, German pakai the 2nd youngest team ever yg main kt World Cup..walaupn muda tp pengalaman gak la team nie..Most of the player byk dari club paling berjaya kt Germany, x lain x bukan Bayern Munich. Hampir sedozen la player Bayern yang terpilih mcm Klose, Mueller and Lahm .

Coach dia ialah Joechim Loew. Attacking  minded + pnuh muslihat  punyer coach . Nak kena ikut ckp dia je..tegas dia nie..player melawan trus x terpilih walaupn dah senior ke star kt dlm skuad mc Torsten Fring and Kevin Kuranyi. Bagi dia disiplin perlu diutamakan.

En AL predict final between Germany vs Argentina

Pic 1 : Hitler punyer keturunan..

2) Subkhidin Mohd Salleh

Tahu ke sape nama ni?? orang Germany ke??huuhuh..ini lah adalah kebanggaan Malaysia. Biarpun Malaysia x masuk World Cup tp En Subkhidin ni dapat masuk.uhuhuh..gempaqkan…

Nnt kan kemunculan En Subkhidin ni live dari tv2 kedai mamak atau astro anda..ahaks..jgn luper yer..:P

South Africa and Mexico

Ghana and Serbia

Brazil and North Korea

Pic 2 : ini lah En subkhidin (pengadil di Piala Dunia)

En AL : Apsal la World Cup 4 tahun skli ek..Buat la 2 thaun ke…:P